Coronel Sponsz

Quan en Tornassol es troba pres de l'estat borduri, en Tintín i el Capità Haddock s'enfronten a un dels malvats més perversos de totes les seves aventures, el Coronel Sponsz. Cap de la Policia i la Policia Secreta de Borduria, és un membre destacat de la dictadura de Pleksi-Glasz, del que sempre serà fidel, inclús quan es trobi a San Teodoro.


Malgrat els errors comesos a L'afer Tornassol, el govern borduri torna a confiar en el coronel quan a la república sud-americana de San Teodoro el General Tapioca necessita suport d'un govern afí com el de Pleksi-Glasz. Durant la seva estada a Sud-amèrica, serà un home que es mourà entre les ombres, amb barbeta i conegut amb un altre nom, Esponja, i fins al final de l'aventura no es retrobarà amb els seus contrincants.
Caracteritzat sempre pel cabell rapat amb un serrell pentinat enrere, es diu que podria tractar-se d'un alter-ego d'en Tintín, ja que també està inspirat en el germà petit d'Hergé, Paul Remi. Malgrat tot aquest malvat és reconegut pel monocle i la boqueta per fumar cigarrets, així com una passió per la música clàssica i l'òpera, com demostra flirtejant amb la cantant Bianca Castafiore.

Primera aparició: L'afer Tornassol (1956)