Capità Haddock

En Tintín portava vuit aventures en solitari, a més la censura impedia tractar temes d'actualitat, i per això Hergé es va decantar per fer viure aventures sense rerefons polític, i cada cop era més complicat que el solitari protagonista continués conversant amb el seu estimat fox terrier, així que es va fer necessari crear un personatge que li servis de contrapunt i que fos més humà que ell, algú amb qui els lectors, de qualsevol edat, es sentissin identificats, i que a més fos el pol oposat del reporter. Llavors va néixer el Capità Haddock.
La primera aparició del capità és bastant llastimosa, apareix borratxo, somicant i mentre en Tintín intenta ajudar-lo gairebé posa fi a la vida del nostre heroi en dues ocasions, i això només en les primeres pàgines on fa acte de presència. Sortosament, a partir d'aquell moment i malgrat tots els seus defectes, molts d'ells completament normals en una persona, es converteix en el fidel company del jove reporter, relegant a en Milú a un tercer pla.
En poques paraules, podríem dir que el capità és el pare adoptiu o el tiet d'en Tintín, ja que si per una banda el reporter el treu sempre del perill, ell no dubta cap vegada en donar la seva vida pel seu jove amic.
En Haddock, a més d'aportar la humanitat a les pàgines de les aventures de Tintín, també li dóna un nou toc d'humor, però en lloc de fer-ho a través de caigudes, com els Dupondt, o la sordesa, com el professor, ho fa mitjançant el gran repertori de renecs. Hergé va trobar el gust en fer servir paraules desusades, antigues o científiques, per a què el capità alleuges la seva ràbia, ja que mai fa servir cap paraula mal sonant.


Aquest mariner addicte al whisky —Loch Lomond, per descomptat—, ha esdevingut amb el pas del temps el coprotagonista de les aventures de Tintín, ja que avui dia, una aventura de Tintín no seria res sense la presència del capità, ja que s'ha convertit, segons les enquestes, en el personatge més popular per sobre del propi protagonista.

Primera aparició: El cranc de les pinces d'or (1941, 1943)