Tintín i els "Pícaros"

Tot comença com un dia qualsevol, en Tintín arribar a Molins de Dalt, quan el capità no aconsegueix empassar-se un glop de whisky, tots els troba repugnants, inclús en Tintín, que mai en beu, ho tasta i no troba res d'estrany. Quan estan intentant esbrinar que succeeix veuen al televisor que la Castafiore ha arribat a San Teodoro per oferir una serie de concerts, però l'endemà al matí la premsa es fa ressò que la Castafiore, la seva ajudant, l'Irma, el seu pianista, el senyor Wagner, i els Dupont i Dupond han sigut detinguts per conspiradors i traïdors en contra el General Tapioca, el líder de San Teodoro. Per acabar-ho d'adobar es deixa ben clar que el capità, en Tintín i el professor són els caps d'aquesta conspiració. Després d'una discussió a través dels mitjans de comunicació entre el govern de Sant Teodoro i el capità, aquest, el professor Tornassol i en Tintín no dubten en viatjar al país sud-americà per a rescatar als seus amics, però no estaran sols, els "Pícaros", el grup de rebels del General Alcàzar, els ajudaran.


Hergé feia vuit anys que no publicava cap aventura de Tintín tan sols s'havia publicat l'adaptació de Tintín i el llac dels taurons, i com és de suposar hi va haver canvis molt importants tant en l'estil com en la història. Un dels principals canvis, que va portar més d'una decepció, van ser els pantalons d'en Tintín, que van deixar de ser bombats, per ser rectes, a més condueix una moto i porta un casc amb el símbol de la pau, inclús porta patilles. De la mateixa manera, el General Alcàzar canvia radicalment d'aspecte, rejovenint l'estil de la seva revolució. Però, tot i això, es revela una informació molt important per als lectors, el nom de pila del capità, Arxibald.


Tot i això, Tintín i els "Pícaros" passarà a la història per ser la darrera de les aventures de Tintín, ja que malgrat l'existència de Tintín i l'Art-Alfa, aquest no va arribar a publicar-se mai com una aventura. El mateix Hergé ja notava que les aventures d'en Tintín s'estaven esgotant, perquè en les últimes vinyetes els personatges comenten que tenen ganes que les aventures s'acabin, sent un dels finals més tristos de la serie. A més a més, en aquesta aventura apareixen tots els personatges principals, com si tinguessin ganes d'acomiadar-se, inclús apareixen personatges tan oblidats com en Ridgewell, que viu amb els arumbayes.