Tintín i el temple del sol

Havien passat cinc anys des del darrer film d'animació de Tintín, L'afer Tornassol, igual que del darrer film protagonitzat per Jean-Pierre Talbot, ambdós sense tenir un excepcional èxit. Els Estudis Hergé s'enfrontaven a un nou repte, convertir una de les seves majors aventures, Les 7 boles de cristall i El Temple del sol, en una pel·lícula d'animació que tingués el nivell de les aventures en paper.
Bob de Moor, que ja havia treballat en animació, va jugar un important paper en la feina gràfica, mentre que Hergé i els altres col·laboradors van treballar en l'adaptació dels còmics al format cinematogràfic. El repte estava a reunir dos volums sencers, i de la qualitat dels esmentats, en una sola pel·lícula de poc més d'una hora i quart, i aconseguir-ho de forma destacable.
Els membres de l'expedició Sanders-Hardmuth al Perú han tornat del seu llarg viatge amb una gran troballa, la mòmia de l'antic rei Inca, Rascar Capac, però una maledicció va caient sobre un membre rere l'altre de l'expedició, submergir-los en un son molt profund. Quan tan sols el professor Bergamota segueix conscient un gran raig de llum fulmina la mòmia, fent-la desaparèixer davant dels ulls d'en Tintín i els seus amics. Malauradament, el Professor Tornassol es posa el braçalet de l'inca i poc després desapareix deixant, només, un rastre que els dirigeix directament al Perú, on en Tintín, el Capità Haddock i els Dupondt no dubtaran en dirigir-se per trobar el seu amic.


Aquesta es sens dubte la que es pot considerar la primera pel·lícula d'animació digna de les aventures de Tintín, tan sols superada, potser, pel primer film de l'any 1947 en stop-motion. Malgrat que la qualitat d'aquesta cinta és inqüestionable, hem de tenir en compte que es tracte d'una pel·lícula de fa gairebé cinquanta anys, per tan l'estil i la forma de fer està una mica passada de moda, però exceptuant, com en el cas del film Tintín i el llac dels taurons, els moments musicals, és un film per als joves de set a setanta-set anys.
Aquest film junt amb el de 1972, Tintín al llac dels taurons, formen una excel·lent bilogia per a complementar la extraordinària serie d'animació de principis dels anys noranta. Sens dubte una peça essencial de qualsevol col·lecció de Tintín.

T.O.: Tintin et le temple du soleilDir.: Eddie Lateste. Guió: Eddie Lateste, Jos Marissen, Lászlo Molnár, Hergé. Prod.: Raymond Leblanc. Int.: Philippe Ogouz, Claude Bertrand, Lucie Dolène, Fred Pasquali, Guy Piérauld, Paul Riegger. Any: 1969.