Tintín i Cia.

Quins són els personatges més rellevants de les aventures de Tintín? En Michael Farr, un dels especialistes més importants de l'univers tintinià ens resol aquest dubte. Per a ell, els personatges principals en són dotze, evidentment en Tintín i en Milú, el Capità Haddock, el Professor Tornassol, els Dupont i Dupond, la Bianca Castafiore, en Xang, l'Abdallah, el Serafí Llantió, el General Alcàzar, en Müller i en Rastapopoulos. L'autor no escatima en detalls, i ens explica fins al més petit, per descobrir en què es va inspirar Hergé, com han evolucionat els personatges, o quina és la seva primera aparició.
Pels que fa molts anys que llegeixen Tintín en català els resultarà una mica confosa la traducció que s'ha realitzat, ja que en Serafí Llantió passa a ser en Serafí Faró, o en Rastapopoulos perd la U del seu cognom, o, cosa més greu, es canvia els títols d'alguna aventura, com per exemple L'orella escapçada passa a ser L'orella trencada. Potser aquesta és la traducció actual de Tintín, i alguns lectors ens hem quedat desfasats, o la traductora mai ha llegit un Tintín.
Malgrat això, aquesta obra és, sens dubte, un tresor per a qualsevol tintinòleg, ja que ens mostra la part més íntima de les aventures, la seva creació i, sobretot, la dels seus personatges, deixant veure com era en realitat el seu autor, sense parlar de les magnífiques imatges que il·lustren les pàgines d'aquesta obra. Tot una enciclopèdia de Tintín i els seus amics.