L'orella escapçada

Després d'haver desarticulat el tràfic d'estupefaents i de diamants, i haver empresonat a delinqüents tan perillosos com Al Capone o Bobby Smiles a Tintín al CongoTintín a AmèricaEls cigars del faraó i El Lotus Blau, en Tintín ha tornat a la normalitat de la seva feina com a reporter, i una de les primeres notícies que segueix és el robatori d'una estatueta arumbaya extreta del Museu Etnogràfic. Els principals responsables de la investigació són els detectius Dupont i Dupond. Malgrat això, poc després de la desaparició, l'estatueta torna a ser al seu lloc amb una nota: «Senyor Conservador: Havia fet amb uns amics l'aposta que aconseguiria endur-me'n una peça del seu Museu. He guanyat l'aposta. Per tant, li torno l'objecte robat. Li prego que em perdoni, i amb aquest motiu, senyor Conservador, el saluda ben atentament. X».


Però mentre la policia dóna per tancat l'afer, en Tintín descobreix que l'original tenia una orella escapçada mentre que la que aparegut després del robatori tenia les dues orelles intactes. Aquesta substitució coincideix amb la mort d'un reconegut escultor d'estil exòtic. Tot plegat fa rumiar en Tintín que els dos afers estan relacionats i decideix anar a veure el pis de l'escultor, on descobreix un testimoni de la misteriosa mort, la mascota de l'escultor: un lloro. Però un altre home se l'endu abans que ell. Això porta a en Tintín a seguir a l'home i al seu còmplice fins a arribar a San Teodoro, Sud-amèrica, rere la pista d'un tal Tortilla, on es trobarà involucrat en una revolució popular liderada pel General Alcàzar.
L'acció de L'orella escapçada, sisena aventura de Tintín, transcorre en un país fictici de Sud-amèrica, San Teodoro, enfrontat a un altre país fictici, Nuevo Rico, conflicte clarament inspirat en la Guerra del Chaco, que va enfrontar Paraguai i Bolívia. El bon resultat que li va donar a Hergé la invenció de països per a les aventures d'Hergé va fer que més endavant crees els coneguts Sildàvia i Bordúria, podent explicar el que volgués sense por a tenir problemes polítics.
Els dos elements que hem de destacar d'aquesta aventura són l'estatueta arumabaya i l'aparició del General Alcàzar. La famosa estatueta, ja convertida en un dels símbols de l'univers tintinià, és una còpia, gaire bé exacta, d'una estatueta de fusta d'origen Chimú, procedent del Perú, exposada als Reals Museus d'Art i Història de Brussel·les, així com altres peces de les exposades en el Museu Etnogràfic que apareixen en aquest àlbum. A més, en aquest capítol apareix un nou personatge, el General Alcàzar, que es convertirà en un personatge recurrent en les aventures, sobretot en les que transcorrin a Sud-amèrica.