L'estel misteriós

En Tintín veu al cel un estel que cada cop es fa més gran, i va directament a l'observatori per esbrinar quin és l'origen d'aquest fenomen. Allà coneix al professor Hipòlit Càlix que, amb els càlculs del seu ajudant, preveu que l'estel impactarà a la Terra, és a dir, serà la fi del món. Per desgràcia del professor, l'estel s'apropa a la terra però no l'arriba a tocar, tan sols un fragment del meteorit cau a l'Àrtic, contenint un estrany metall, batejat com calixteni. Un grup de científics a bord de l'Aurora, capitanejat pel Capità Haddock, s'embarcarà a la recerca de l'aerólit. Per altra banda el Peary, un altre vaixell, fletat per un malvat banquer de Sao Rico, farà qualsevol cosa per a arribar abans a l'aeròlit, i fer-se amb el nou metall.


Després de vuit aventures en blanc i negre, L'estel misteriós és la primera que es va realitzar directament en color, malgrat això aquest àlbum també va tenir dues versions, la primera durant l'ocupació nazi de Bèlgica, i la segona un cop acabada la guerra. Les connotacions pronazis són més que evidents en la versió original, el dolent de l'aventura és un banquer jueu de Nova York anomenat Blumstein —que passarà a ser un tal Bohlwinkel de Sao Rico, un país fictici—, per això el Peary porta bandera nord-americana, i els científics que acompanyen als nostres herois són procedents de països de l'Eix, ocupats o neutrals, no hi ha cap procedent dels països aliats.


Malgrat el possible contingut pronazi, obligat per l'època en què fou realitzat l'àlbum, L'estel misteriós, junt amb les aventures a la Lluna, són les aventures de Tintín amb més contingut pulp, en què la ciència i els temes futuristes hi són molt presents, com en el cas de Les aventures de Blake i Mortimer. Una excel·lent aventura que, per ser la primera en color, cal considerar-la coma una de les més rellevants pel que fa a tècniques de la il·lustració.