L'afer Tornassol

Tot ha tornat a la normalitat després d'una impressionant aventura a la Lluna, i el capità no té cap intenció de seguir-ne vivint, vol descansar. Però no ho podrà fer, ja que aquella mateixa nit els vidres de tota la casa comencen a esclatar, després apareix en Serafí Llantió que no fa més que alterar els nervis del capità, a més uns homes disparen al Professor Tornassol al mig del jardí. L'endemà les explosions de cristalls s'han convertit en tota una atracció de fira, al mateix moment que Tornassol marxa precipitadament cap a Suïssa, tot sembla tornar-se boig. Però en Tintín té la sospita que les explosions són causades pel professor, ja que des de la seva marxa, l'estrany fenomen no ha tornat a succeir, i decideix investigar el seu laboratori, descobrint un estrany aparell dins d'ell, que té anotada la direcció de l'hotel on s'allotja el professor. Sense pensar-s'ho un moment, en Tintín i el capità marxen cap a Suïssa perseguint la pista al professor, entrant en tot un joc entre dues nacions enfrontades que faran qualsevol cosa per guanyar una futura guerra.
L'afer Tornassol s'ha considerat, des de la seva publicació el 1956, com l'obra mestra d'Hergé i la millor aventura de Tintín. Sense dubte és un dels àlbums que té una història més ben traçada, on res hi és per casualitat, tot té un motiu. L'acció trepidant es precipita des de la primera vinyeta, els vidres que exploten, la desaparició d'en Tornassol, els jocs d'espies, etcètera. Com succeix a El Ceptre d'Ottokar, els països ficticis de Sildàvia i Bordúria són el rerefons per un conflicte internacional inspira't en la Guerra Freda, essent el primer el representant del bloc capitalista i el segon del comunista.
A més de l'aparició de Bianca Castafiore, que ajuda als protagonistes, aquest àlbum conté dues importants incorporacions a l'elenc de personatges, el primer és en Serafí Llantío, un pesat representant de les Assegurances Nobadis. El segon és el malvat cap de la policia secreta de Bordúria, el Coronel Sponsz, que es convertirà en el següent antagonista d'en Tintín. Tota una peça mestra del millor còmic franco-belga, que ha esdevingut un referent en el còmic internacional.