L'afer Tornassol

Estranys successos tenen lloc al Castell del Molí. Finestres, gots, ampolles i miralls es trenquen sense cap causa aparent. El Professor Tornassol és incapaç de controlar la seva darrera invenció, una arma de rajos ultrasònics. Però mentre el professor continua investigant, tancant-se al seu laboratori, uns misteriosos agents secrets estrangers reben informació sobre aquesta potent arma i envien un grup d'homes per a fer-se amb ella, però a més s'enduran al pobre professor. En Tintín, el Capità Haddock i els policies Dupond i Dupont no s'ho pensen ni un segon, i van a la recerca del seu estimat inventor.
De la serie d'animació creada a finals de la dècada dels cinquanta, formada per uns breus capítols de no més de deu minuts, es va voler crear una pel·lícula d'animació de la que es considera com la millor aventura d'en Tintín, i l'any 1964, com a darrer capítol de la serie, es va estrenar L'afer Tornassol, essent el primer llargmetratge d'animació de Tintín.


Un dels principals problemes que es va trobar l'animació amb les aventures d'en Tintín va ser que mentre que en paper eren trepidants, divertides i entretingudes, en pel·lícula sempre acabaven essent més aviats lents i, en conseqüència, avorrides. Inclús en els films amb actors reals, Tintín i el Toisó d'Or i Tintín i el misteri de les taronges blaves, succeeix absolutament el mateix. Tan sols les pel·lícules de 1969 i 1972 són, fins a cert punt, acceptables per gaudir dels personatges i de les històries d'Hergé. No ha sigut fins que els realitzadors americans, Steven Spielberg i Peter Jackson, han posat el ritme dels films d'aventures americans, que en Tintín sembla haver-se fet un lloc al cinema.
Malgrat tot, aquest film s'ha de respectar per ser el primer llargmetratge d'animació d'en Tintín, i encara que sigui una mica dur veure'l, és la darrera evidència d'una serie d'animació d'una desena de capítols de finals de la dècada dels seixanta.

T.O.: L'affaire Tournesol. Dir.: Ray Goossens. Guió: Charles Shows, Hergé. Prod.: Belvision. Int.: Georges Poujouly, Jean Clarieux, Hubert Deschamps, Paul Frees, Robert Vattier, Roger Carel. Any: 1964.