El Lotus Blau

Després d'haver desarticulat una important banda de narcotraficants, en Tintín està gaudint de l'hospitalitat del Maharahà de Ravaputalà, quant un xinès el visita per donar-li un missatge, però un sageta impregnada amb el perillós verí raidjadjà fa que el missatger es torni boig, havent-li pogut dir tan sols dues paraules, «Mitsuhirato» i «Xangai». En Tintín no dubta en viatjar a la ciutat xinesa de l'extrem orient, per esbrinar que succeeix, sobretot quan és rebut pel senyor Mitsuhirato, un representat japonès a la Xina, que li diu que el missatger havia d'advertir-lo que el Maharahà està en perill i ha de tornar a l'Índia. En el vaixell de tornada, en Tintín i en Milú són segrestats per uns desconeguts, que el tornen a la Xina, en concret, a la casa de Wang-Gen-Xié, un membre dels Fills del Dragó, una societat secreta l'objecte de la qual és la lluita contra l'opi i contra el senyor Mitsuhirato, un dels líders del narcotràfic. En Tintín no s'ho pensa dos cops i s'uneix als Fills del Dragó per fer qualsevol cosa per ajudar al senyor Wang i als seus amics.


Si l'anterior aventura, Els cigars del faraó, ja va ser tot un pas endavant respecte a argument, establint un nexe entre totes les peripècies de Tintín, El Lotus Blau encara va més enllà deixant ben establert el mètode Hergé per a crear les seves aventures. Fins aquest moment els viatges de Tintín es van inspirar, principalment, en els prejudicis que existien vers el món colonial, però diverses persones dels cercles d'Hergé van recomanar al dibuixant que abans de fer que en Tintín comencés una nova aventura, havia de fer un profund estudi del lloc, la cultura i la història que el reporter visitaria.
Per aquest motiu, el pare Gosset, va presentar-li a en Zhang Chongren, un jove escultor de l'Acadèmia de Belles Arts de Brussel·les, amb qui Hergé de seguida va establir una estreta amistat que duraria fins a la seva mort. Aquest jove xinès el va instruir en tot el que va poder sobre la Xina, donant com a resultat una aventura completament néta de prejudicis euro-cèntrics. Com agraïment, Hergé va incloure el personatge d'en Xang, un jove orfe que en Tintín salva, i que acaba esdevenint un dels seus amics més íntims.
Una altra de les facetes que es renova en aquest àlbum és la dimensió política de l'aventura de Tintín, ja que aquest es veu involucrat en l'inici de la Segona Guerra Xino-Japonesa, ja que està present en l'incident de Mukden, on es fa esclatar una via de tren, detonant d'aquesta guerra. A banda d'aquest fet puntual, en Tintín viu un Xangai i una Xina ocupats pel Japó, on la població es veu sotmesa la voluntat dels invasors, mentre que els occidentals no fan res per impedir les atrocitats, inclús, si afegeixen, sent l'exemple més clar el personatge d'en Gibbons.


Encara que El Lotus Blau no és una de les millors aventures de Tintín, és una de les més importants, ja que serà la primera que tindrà tots els elements que establiran les peculiaritats de les històries d'Hergé, des de l'estudi acurat de tots els escenaris així com de les cultures i persones amb les quals en Tintín interactuarà.