Les aventures de Tintín: El secret de l'Unicorn

Després de vint anys sense notícies de cap novetat sobre el fill pròdig d’Hergé, dos dels més grans cineastes dels nostres temps, Steven Spielberg i Peter Jackson, han sumat forces per portar a terme el somni de tots els fans del jove periodista belga, una revisió de les seves aventures al més pur estil de l’animació en 3D.
Mentre passeja per un mercat d’encants al centre de Brussel·les, el jove reporter Tintín troba una magnífica maqueta d’un veler dels temps de Lluís XIV, l’Unicorn, i no pot resistir comprar-lo. Però instants després d’adquirir la maqueta dos misteriosos personatges el persegueixen insistint a comprar-la al preu que sigui, però ell es nega. Un cop a casa deixa el veler sobre una calaixera, fins que en Milú, perseguint un gat, el fa caure i trenca el pal major. Poc després ha de marxar de casa, però en tornar descobreix que li han regirat l’apartament i han robat la maqueta, però l’estimat Milú troba un tub metàl·lic, que estava dins el pal major del veler, que conté un pergamí amb un misteriós poema i la primera pista per trobar el tresor dels Haddock, un vell llinatge que vivia al Castell del Molí, encara que fa anys que han caigut en desgràcia i han perdut totes les seves propietats. Mentre investiga és segrestat i portat a un vaixell mercant, de misteriós destí i patronatge, on coneix a l’últim descendent dels Haddock, un capità borratxo que pensa més amb el poc fetge que li queda, que amb el cap. Ambdós personatges s’uniran per descobrir el secret de l’Unicorn.
Partint de les aventures d’El Secret de l’Unicorn i El Cranc de les Pinces d’Or, l’equip de Spielberg i Jackson ha aconseguit realitzar una aventura de Tintín mantenint l’essència dels còmics d’Hergé. Potser els seguidors més puristes del belga diran que creuar els arguments d’aquests dos títols i afegir desenes de detalls que ens fan recordar altres aventures del jove periodista no és correcte, però, si tenen les mires obertes, descobriran que l’equip d’aquesta producció ha realitzat un excel·lent treball de, podríem dir, recuperació d’aquest clàssic, i veuran que els petits canvis en la història original valen molt la pena pel bé de la pel·lícula.


La mà de Steven Spielberg és tan present que en nombroses ocasions confondrem aquest film amb algun dels d’Indiana Jones, ja que tant la peculiaritat de les aventures com de les escenes d’acció, sense comptar amb el reconeixible estil musical de John Williams, fa més que evident qui és un dels responsables de la cinta.
Com acostuma a succeir amb els films d’animació, la feina del doblatge original es perd completament, encara que en aquest hem de donar un punt positiu al doblatge, sobretot en català, ja que conserva les expressions i les formes de dir i fer dels personatges en les aventures de paper. Malgrat això hem de dir que els productors han buscat un doblatge original més que atractiu, així doncs, Jamie Bell i Andy Serkis donen la seva veu a en Tintín i al Capità Haddock; la reconeguda parella còmica britànica, Simon Pegg i Nick Frost, posen la veu a la parella més còmica de policies, els Dupond i Dupont. A més a més, altres actors com Cary Elwes, Toby Jones, Sebastian Roché, Mackenzie Crook, Tony Curran, Gad Elmaleh o Enn Reitel, posen veu als personatges secundaris d’aquesta aventura.
El resultat final és un somriure, quasi inesborrable durant el film i unes quantes hores després, pels seguidors i lectors de tota la vida de les aventures de Tintín, i un altre igual de permanent en la cara dels petits que encara no coneixien al personatge belga. Steven Spielberg i Peter Jackson, i el seu equip, han aconseguit quelcom meravellós, que és veure que després de sortir de les sales, tots els nens s’acosten corrent a les llibreries a comprar qualsevol aventura de Tintín en paper, donant-li de nou vida a un clàssic que semblava mort després de tants anys sense cap novetat en el seu univers.

T.O.: The Adventures of TintinDir.: Steven Spielberg. Guió: Steve Moffat, Edgar Wright, Joe Cornish. Prod.: Peter Jackson, Steven Spielberg. Int.: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig, Nick Frost, Simon Pegg, Gad Elmaleh, Toby Jones, Mackenzie Crook. Any: 2011.